Häromdagen blev vi anklagade för plagiat.

Det skedde i en kommentar till en artikel om oss i en lokaltidnings nätupplaga och sanningen att säga blev vi lite paffa. Inte bara för att personen som skrev kommentaren hade tagit sig tid att leta upp artikeln (det visade sig nämligen att vederbörande var bosatt i Alaska), utan för att vi känner att anklagelsen är både orättvis och grundlös. Låt oss förklara.

Först och främst: vi har aldrig tagit åt oss äran för den ursprungliga idén att kombinera boktitlar och fota av dem. Faktum är att vi, när vi har haft tillfälle till det, berättat historien om hur boktitelpoesin kom in i våra liv: det var en oss närstående person, Frithiof, som presenterade konceptet. När vi gav oss ut på nätet för att leta efter fler roliga dikter hittade vi ett par, men inte alls så många som vi förväntat oss och då kände vi att det var en idé som var värd att spridas till fler – så vi satte igång att ta egna bilder!

Boktitelpoesi (eller bokryggspoesi eller vad man vill kalla det) finns överallt. Att försöka leta efter den allra första boktitelpoesin slog oss aldrig – och nu när frågan kom upp undrar vi om det ens är viktigt (för att inte tala om möjligt)? Frithiof berättar att han kom på idén när han var i tioårsåldern och satt hemma i föräldrarnas bibliotek. Personen som kommenterade på artikeln om oss och menade att vi stulit hennes idé hade vi aldrig hört talas om. Frågan är hur många som fått idén från någon annan och hur många som helt enkelt kommit på den själva?

Vi tror att idén har uppstått här och var, då och då. Som omelett. Någonstans någon gång torde rimligtvis den första omeletten ha tillagats, men troligen har människor genom historien testat att slänga ett par ägg i en stekpanna och diggat smaken. Och frågan är om det är viktigt att hitta den första omeletten som tillagats? Är det inte intressantare att försöka tillaga en så god omelett som möjligt och glädja, mätta och inspirera andra?

Det är ju trots allt det som är poängen: att göra den roligaste/vackraste/mest tänkvärda boktitelpoesin. För vår del ser vi ju gärna att så många som möjligt får feeling och börjar göra och dela sina egna boktiteldikter – ju fler dess bättre!

Med allt detta sagt, vill vi tillägga att vi tar upphovsrätt på största allvar och vi ger mer än gärna cred när det är befogat. Det blir bara lite konstigt att kreditera en människa som vi aldrig har hört talas om för ett koncept som verkar ha uppstått spontant. Däremot kan man ju tipsa om bra dikter och det gör vi gärna: om ni är nyfikna på vad vår vän i Alaska har gjort för bilder kan ni klicka här – de är riktigt bra!

Om ni inte håller med om resonemanget ovan, eller om du har något du vill tillägga, kommentera gärna eller kontakta oss på boktitelpoesi@gmail.com!